O relatie fericita începe cu iubirea de sine

Iubirea nu a fost niciodată ușoară. A fost cantata de poeți, scrisa de scriitori, luptata de cavaleri.

Dar niciodată nu a fost mai greu ca acum in aceste timpuri tulburi.

Si totuși iubirea ar trebui să fie ușoară. Nu ar trebui să fie o povară pentru noi. Tot mai mulți copii și tot mai mulți adulți se întreabă: „De ce sunt oare  singur?  este ceva in neregula cu mine? de ce?

Vârsta contează in acest caz prea puțin… tânăr sau bătrân, astăzi  suferim cu toții de aceeași  boala si anume ”relația”

S-au scris o sumedenie de cărți despre înseamnă a avea relații, despre cum le construim si cum le păstram. S-au scris cărți despre femeii, bărbații si diferențele dintre aceștia. S-au scris cărți despre reguli pe care trebuie să le urmam atunci când iubim.

Dar, de fapt, când iubim, cum iubim? Iubim cu sufletul. Iubim cu mintea. Iubim cu trupul. Iubim cu toată ființa noastră. Și fiecare este unic în modul lui/ei de a iubi. In consecință nu se poate compara iubirea ta cu iubirea mea. Intr-o relație vor exista întotdeauna cei triști și cei fericiți, cei care iubesc mai mult și cei care iubesc mai puțin, cei care au părăsit și cei care au fost părăsiți.

Da, este într-adevăr foarte greu si nu exista o rețeta general valabila de a fii fericiți într-o relatie. Realitatea zilei de astăzi este o provocare. Trăim într-o societate care promovează distanțarea. Suntem învățați de mici sa avem grijă, să nu ne strângem mâna, când salutam. Din păcate in urma pandemiei am devenit mai reci si mai distanți, am învățat să nu ne apropiem de cineva prea mult, să nu îi lăsăm  oameni străini sa ne spună un cuvânt de mângâiere. Am devenit mai circumspecți si ne-am înconjurat de un zid de protecție in care cu greu lăsăm pe cineva străin înăuntru.

Internetul a schimbat foarte mult dinamica relațiilor.  Pana si relațiile  de 20 de ani, de 30 de ani, de 40 de ani se poticnesc sau chiar se sting in fata acestei provocări a lumii digitale.

Internetul este în același timp un blestem sau o binecuvântare. Pentru cei care sunt singuri, Internetul este o mană cerească: își găsesc prieteni, familie, cumpără, vând, cunosc noi oameni, ascultă muzică, citesc cărți, fac cumpărături, învață să gătească. Viața primește un nou sens. Este o lume, în care, în momentul în care pășim in ea suntem ca o picătură într-un ocean.

Aici găsim si relații. Da! Bineînțeles, aici intrăm într-o lume în care putem să avem relații! Să avem relații de prietenie,  să avem relații de socializare, să avem relații de iubire, dacă vreți.

Dar de multe ori uitam ca dinamica relațiilor in lumea virtuala are cu totul alte reguli decât in cea reala. Si dintr-o data ne simțim pierduți când observam ca aceste reguli ale lumii „analoage” nu funcționează in lumea „virtuala”. Si oare de ce este așa?

Când se construiește o relație in lumea virtuală este mult mai ușor sa proiectezi dorințele tale asupra celui/celei cu care intri in contact. Lipsa contactului fizic îngreunează schimbul de energii si informații la nivelul subconștientului. Fata de lumea reala, in lumea digitala comunicarea prin limbajul corporal este cu mult îngreunata si uite așa devenim prada proiecțiilor si viselor noastre.  Relația cu cel/ din spatele monitorului devine o relație cu tine însăți.  TU ești cel care proiectezi ceea ce iți dorești tu in adâncul sufletului tău asupra celuilalt fără sa știi cu adevărat cum este el/ea. De cele mai multe ori proiectăm asupra celor care sunt în spatele monitoarelor dorințele și nevoile noastre. Nu ne dăm seama că, de fapt, cei care stau în spatele monitoarelor nu sunt, de cele mai multe ori, așa cum îmi închipuiam noi. Dar, pentru că suntem mânați de dorința de a avea o relație ne închipuim și trăim cu iluzia că cel care stă în spatele monitorului este omul perfect.

Indiferent ca alegem lumea virtuala sau lumea reala pentru a ne cunoaște partenerul,  prima relație pe care este necesar sa ne concentram este relația cu noi înșine. Auzim peste tot iubește-te pe tine, întoarce-te înapoi la tine, iubește-te, ai grijă de tine.

Acesta este primul pas. Să înveți  sa ai o relație cu tine pentru că dragii noștri, în momentul în care noi ne întoarcem la noi și privim în interiorul nostru și avem o relație de iubire, de acceptare cu noi însuși atunci si cei din jurul nostru ne vor iubi si sa accepta.

Dar ce înseamnă iubirea de sine? Iubire de sine este relația mea cu mine însumi: o relație blândă, o relație în care îmi dau voie să sufăr îmi dau voie să fiu fericită, o relație în care mă iubesc pe mine așa cum sunt. Fără să-mi vorbesc urât despre mine, fără să mă critic, fără să cer prea multe de la mine să trag de mine până la epuizare. Asta înseamnă să te iubești și pe tine, să ai o relație cu tine.

Deci astăzi, sa ai o relație este foarte greu, trăim in generația celor care nu știu sa aibă o relație (spusa de studii) pentru că nu am învățat sa avem o relație cu noi înșine și de aici trebuie să începem. Să începem să avem o relație cu noi, să ne focusăm pe interiorul nostru sa învățam sa identificam sentimentele si emoțiile care sunt in interiorul nostru.

De aceea toate cărțile scrise toate documentarele filmate, toate postcast-urile, în care ni se spune cum să construim o relație sunt foarte bune si ajutătoare dar in primul rând  începe de la tine. Iubește-te pe tine. Fii atent la nevoile tale la dorințele tale la ceea ce simți, la granițele tale. Sa nu crezi  ca ești egoist pentru ca te pui pe tine pe primul  loc in viată  ta. Egoism este atunci când ești atent la nevoile tale, fără însă a considera sau chiar a ignora cu buna știința nevoile celui de lângă tine.

Așa că dragii noștri bine ați venit. Daca ne permiți, iți vom arata pas cu pas, articol după articol, si in cursurile noastre cum ajungem sa avem într-adevăr o relație fericita si de lunga durata. Nu propunem o rețetă de tip „fast food” ci mai degrabă un nou stil de viată.

Și hai să începem de la relația cu noi. Pentru că dacă ne vom iubi pe noi și ceilalți ne vor iubi, dacă ne vom respecta pe noi și ceilalți ne vor respecta. Pentru că am să știu sa pun granițe pentru că știu ce nevoi am, pentru că știu cine sunt și știu, ce vreau să fiu și în ce direcție mă îndrept.  Te aștept cu foarte multă bucurie si cu foarte, foarte multe teme pentru voi.